0

Maymunlar takımından bir tür olan Makak hayvanı ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

MAKAK, (Latincesi Macaca: macacus). Maymunlar takımının Uzunkuyruklu-maymungillerden Macara (Berberi maymunu ve Rhesus maymunları da bunun içindedir), Cynomancaca (Selebes Adası ya da Fas makakı) ve Cynopithecus (Selebes ibikli makakı) familyalarına giren bir düzine kadar primata verilen genel ad.

Güney ve Güneydoğu Asya, Endonezya, Tayvan, Japonya ve Filipinler’de, Berberi maymunu ise Fas, Cezayir ve Cebelitarık’ta genellikle ormanlık bölgelerde yaşarlar, fakat bazıları sarp kayalıklar, dağlık bölgeler ya da mangrov bitkisi yetişen bataklıklarda da yaşarlar.

Renkleri gri-siyahtan, kestane rengi, yeşil-kahverengi ve siyah renge kadar değişebilir. Langur (Sri Lanka maymunu) uzun gri-beyaz yanak sakallı ve maymundur. Japonya makakı da yanak sakalı, çene sakalı ve uzun kalın bir kürkü vardır.
Selebes ibikli makakın da, tepesinde kızdığı zaman havaya dikilen bir saç yumağı bulunur. İyi yüzer ve tırmanırlar. Toplu halde yaşayan başlıca hayvanlardır. Besinlerini tohum, meyve, kök, yaprak, böcek, kabuklular ve yumuşakçalar oluşturur.

Filipin ya da yengeç yiyen makak çocuk felci aşısı elde etmek amacıyla yapılan araştırmalarda yaygın olarak kullanılır. Rh kan grubu ilk kez Hindistan Rhesus makakı ya da Rhesus maymununda gösterildi. Bu havyan ayrıca uzay çalışmalarında strafosfere çıkan ilk primattır.

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top