0

Androctonus crassicauda (Kara Akrep):
Yoğun olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu da görülen kara akrep, kalın kuyruklu, 8 cm. uzunluğunda, siyah veya kahverenginde olur.
Akrep ölümlerinin %50’sine sahip olan kara akrep,
Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Malatya, Adana ve Mersin illerinde yoğun olarak görülür. Evlere yakın yaşam eğiliminde olan kara akrep son derece zehirli ve ölümcüldür.

Tür: Yer
Yetişkin boy: 10 cm
Karakter: Orta derecede agresif
Zehir etkisi: çok kuvvetli - ölümcül
Sıcaklık: Yazın 35-42 °C (kışın eksi sıcaklıklara kadar düşebilir)
Nem: %35-55

Androctonus crassicauda türü akreplerin yaygın ismi "Arabian Fat Tailed Scorpion" olarak bilinir. Bu ismi almasındaki neden kalın ve güçlü kuyruğunun olmasıdır. Bu akrep türü Kuzey Afrika ve Türkiye, İran, Sudi Arabistan gibi Orta doğu ülkelerinde kurak bölgelerde yaşar ve Buthidae familyasına dahildirler .
Bu akrep türü bulunduğu bölgelere göre farklı renk tonlarında olabilir zeytin kahverengisi yada siyah kahverengi karışımı renk tonlarında rastlanabilir. Bu tür kuyrukla beraber 10 cm e ulaşan orta boyutta akrep türüdür. Kuyruğu oldukça kalın ve güçlüdür ayrıca kıskaçlarıda oldukça güçlüdür bu kıskaçlarıyla avlarını yakalar ve kuyruk uçlarındaki iğne ile sokarlar. Davranış olarak orta derecede agresiflerdir rahatsız edildiklerinde öncelik kaçmayı seçerler ama sıkıştıklarında sokmak için kuyruklarını kaldırır ve düşmana iğnelerini sallarlar.
İnsanların yaşam alanlarına yakın yerlerde yaşamayı severler bu sebeple insan sağlığını etkileyen akreplerdendir gündüzleri kazdıkları yuvalarda, kayaların yada taşların altında gizlenirler geceleri ise böcek ve ufak memelileri avlamak için çıkar gezinirler. Bir çok akrepte olduğu gibi bu türde de kabuk atma sırasında ölümler yaygın görülmektedir bunun nedenide yetersiz nem yada fazla nem olarak bilinir. Bu akrepler yaşamları boyunca 6 ila 10 kez kabuk değiştirirler kabuk değiştirerek hem büyür hemde kopan bacak gibi uzuvlarını yeniler yeniden oluşmasını sağlarlar. Bu tür ülkemide Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da (Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Malatya, Adana, Mersin) bulunur.

Bakım şartları: 

Androctonus crassicauda türü dünyadaki en tehlikeli 25 akrep türünden biridir hatta tüm akrepler arasında en ölümcül olanlarında ilk üçtedir, ülkemizde ise Leiurus quinquestriatus ( death stalker) dan sonra 2. ölümcül akreptir. "Androctonus" kelimesi "Adam öldüren" anlamı taşımaktadır.Araştırmalarda sokması sonucu yetişkin bir insanı öldürebileceği saptanmıştır ve her yıl bir çok insan bu akrepler tarafından sokulduğu için ölmektedir o sebeple fazla deneyimsiz hobicilere yada araştırmacılara tavsiye edilmez bu türe oldukça deneyimli ve profesyonel hobiciler bakmalıdır.

Bu tür için 30x30x30 (UxYxG) cm ebatlarında yanlardan ve yukardan havalandırma delikleri yapılmış terraryum yeterli olacaktır bu tür çöl türü yani kurağı seven tür olduğundan substrat olarak kumlu toprak yada kum seçilebilir. Saklanabilmeleri ve kendilerini güvende hissedebilmeleri için terraryuma kaya yada taşlar konulmalıdır. Sıcaklığı ve nemi ayarlamak için ülkemizde Şanlıurfa ve Mardin gibi Güney doğu illerimizin nem ve sıcaklıklarından bakılarak yararlanılabilir. Haftada bir iki kez çekirge, hamam böceği yada kurt çeşitleri verilerek beslenebilir. Bu türde handling yapmak intahar etmek olur.

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top