0

Sumatra orangutanı (Pongo abelii) orangutanların iki cinsinden biridir. Sadece Endonezya'daki Sumatra adasına özgü bir türdür. Bornea orangutanından daha az görülen bir türdür.

Açıklama
Sumatra orangutan yaklaşık 1.4 m (4.6 ft) yüksekliğinde ve erkeklerde 90 kg (200 lb inç) kadar büyür. Dişiler daha küçüktür 90 cm (3,0 ft) ve 45 kg (£ 99), ortalama. Bornean türlere kıyasla, Sumatra orangutanlar daha ince ve daha uzun yüzler var; saçlarını bir soluk kırmızı renk ile daha uzundur.

Sumatra Orangutanı Foto Galeri


Davranış ve ekoloji 
Bornean orangutandan ile karşılaştırıldığında, Sumatra Orangutanı devamı olma eğilimindedir frugivorous özellikle insectivorous . [ 4 ] Tercih edilen meyveler dahil incir ve jackfruits . Ayrıca yemek kuş yumurtaları ve küçük omurgalı . [ 5 ] Sumatra orangutan ağaçların iç kabuklarından beslenerek çok daha az zaman harcamak.

Suaq Balimbing Wild Sumatra orangutan bataklık gözlenmiştir araçlarını kullanarak . [ 6 ] Bir orangutan, yaklaşık bir ayak uzunluğunda bir ağaç dalı kesiyorum dallar ve yıpranır bir ucunu koparmak olacaktır. Daha sonra için ağaç deliklerine kazmak için sopa kullanacak termitler . Onlar da etrafında hareket, bir arı yuva duvarı poke sopa kullanmak ve bal yakalayacak. Buna ek olarak, orangutanlar meyve yemeye araçlarını kullanın. Meyve Zaman Neesia ağacının olgunlaşır açık düşene kadar, onun sert, çıkıntılı kabuğu yumuşatır. İçinde olan tohumlar orangutanlar yeme keyfini, ama onlar yenirse acı fiberglas gibi kıllarla çevrilidir. Bir Neesia yiyorum orangutan, beş inçlik sopa seçmek onun kabuğu çıkarıp, ve sonra dikkatlice onunla tüyleri toplayacaktır. Meyve güvenli kez maymun sopa ya da parmaklarını kullanarak tohumları yemek olacaktır. Benzer bataklık Borneo'daki bulunabilir, ancak vahşi bornean orangutanların- araçları bu tür kullanarak görülmemiştir.

NHNZ onun şovu için Sumatra orangutan filme Vahşi Asya: Kırmızı Ape Realm ; zor yerlerden yiyecek gözetlemek için basit bir araçtır, bir dal kullanarak bunlardan biri gösterdi. Tropikal yağmur fırtınası bir şemsiye olarak büyük bir yaprak kullanılarak, bir hayvanda bir dizisi de bulunmaktadır.

Sumatra Orangutanı ayrıca bornean kuzeni daha ağaçsı olduğu; Bu çünkü gibi büyük yırtıcı varlığı olabilir Sumatra Kaplanı . Bu quadrumanous hareketlilik ve ağaçların boyunca ilerler

Yaşam döngüsü
Sumatra orangutan onun bornean meslektaşı daha sosyaldir; gruplar incir ağaçlarının meyve kütlesi miktarlara beslemek için toplanıyor. Ancak, yetişkin erkeklerin genel olarak diğer yetişkin erkekler ile temasından kaçının. Subadult erkekler muhtemelen çoğunlukla başarısız olsa olgun kadın onları savuşturmuştu kolayca yetenekli olduğundan, herhangi bir dişi çiftleşmek için çalışacağız. Olgun kadın, olgun erkeklerle çiftleşmek için tercih ediyorum. Erkek Sumatra orangutanlar bazen yanak flanş ve kas kütlesi gibi ikincil cinsel özelliklerin geliştirilmesine uzun yıllar bir gecikme var. [ 7 ]

Sumatra orangutan için ortalama interbirth oranları uzun arasında rapor, 9.3 yıl büyük maymunlar bornean orangutan gibi. Bebek orangutanlar kadar üç yıl boyunca annelerine yakın kalacak. Hatta bundan sonra, genç hala anneleri ile ilişkilendirir. Hem orangutan türler onlarca yıl yaşamak olasıdır; tahmini ömür fazla 50 yıldır. İlk üreme ortalama P. abelii etrafında 15,4 yaşında. Hiçbir gösterge yoktur

Korunma durumu
Sumatra orangutan olan endemik Sumatra adasına ve özellikle adanın kuzeyine sınırlıdır. Doğada, Sumatra orangutanlar ilinde hayatta Nanggroe Aceh Darussalam (NAD), Sumatra kuzey ucu. [ 9 ] böyle olduğu gibi 19. yüzyılda güneye daha fazla bulunmuştur olarak primat, bir kez daha yaygındı Jambi ve Padang . [ 10 ] küçük popülasyonları vardır Kuzey Sumatra , özellikle NAD ile sınırı boyunca eyaleti, Toba Gölü ormanlarının. Toba Gölü bölgesinde bir araştırmada sadece iki yerleşim alanları, bulundu Bukit Lawang (olarak tanımlanan hayvan kutsal ) ve Gunung Leuser Milli Parkı . [ 11 ] gibi türler değerlendirilmiştir eleştirel tehlikeye üzerinde IUCN Kırmızı Listesi'nde 2000 yılından bu yana [ 2 ] Bu biri olarak kabul edilir " Dünyanın 25 En Tehlikedeki Primatlar . " [ 12 ]

2004 yılında yapılan bir araştırmada 7.300 civarında Sumatra orangutan hâlâ vahşi yaşadığı tahmin edilmektedir. [ 9 ] Bazıları Gunung Leuser National Park beş alanda korunuyor; Diğerleri korunmasız bölgelerde yaşayan: kuzeybatı ve kuzeydoğu Aceh blok, Batı Batang Toru nehri, Doğu Sarulla ve Sidiangkat. Başarılı bir ıslah programı kurulmuştur Bukit Tiga Puluh Milli Parkı içinde Jambi ve Riau illerinde. Bu orangutan tehlikeye temel nedeni doğal yağmur ormanları yok hurma yağı şirketlerin olduğunu.

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top