Acıyı Tatlıya Dönüştüren Mucize Meyve ‘Miracle Berry’
Synsepalum dulcificum, Sapotaceae familyasından bitki türü.
İngilizcede Miracle Berry veya Miracle Fruit (Mucize Meyve) olarak da adlandırılır. Avrupalı kaşif Chevalier des Marchais tarafından 18.yy'da keşfedilmiş bir bitkidir. 1725 yılında Batı Afrika gezisinde bu kaşif yerlilerin bu bitkinin meyvelerini topladıklarını fark etmiş ve bu bitkinin meyvelerini yedikten sonra, geçici bir süreliğine acı veya ekşi olarak yediği her şeyin, tat alma duyusunca tatlı olarak algılandığını fark etmiştir.
Sıcak iklim bitkisi olarak Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Nijerya, Zaire gibi sıcak ve nemli ülkelerde ve organik yönden verimli,4,8-5,8 ph değerlerine sahip asidik nitelikteki topraklarda yetişir. Bitki en fazla -2dereceye kadar soğuğa dayanabilmekle yetişmesi için yüksek neme ihtiyaç bulunmaktadır. Yılda 2 defa yağmur sezonu sonunda meyve veren bu bitki yıl boyu yeşil kalır.Tohumdan çoğaltılabilen bitkinin çimlenmeden itibaren meyve vermesi 2-3 seneyi bulabilir. Yağ oranı sıfıra yakın olan bitkinin meyveleri, kırmızı renkte olup,çekirdek harici etli kısımları yenir. Tatsız olan meyve yendikten sonra yapılan bilimsel incelemelerde meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlemektedir. Bu durumda bu meyve yendikten sonra yenen diğer şeylerin tatlı olarak algılanmasına neden olmaktadır.
Öyle bir meyve düşünün ki ilk yendiğinde hiçbir tat almıyorsunuz, basit ve sıradan bir his uyandırıyor. Ancak bir süre sonra özsuları dilinizi kapladıktan sonra yiyeceğiniz tüm acı ya da ekşileri tatlıya döndürüyor.
Nasıl ama, mucievi değil mi? İşte bu yüzden latincesi Synsepalum dulcificum olmasına rağmen Amerikalılar bu meyveye Miracle Fruit yani Mucize Meyve adını vermişler.
William Freeman Daniell (1818–1865) isimli askeri doktor ve botanik uzmanının Gana’da görev esnasında keşfederek literatüre kazandığı meyvenin içerisindeki glikoprotein türü olan Miraculin‘in, dilin üzerinde yer alan tat algılayıcılarını kaplayarak gerçek bir mucize yani miracle yarattığı gözlemlenmiş. Bir örnek vermek gerekirse, dildeki reseptörleri bir saat kadar kapladığı varsayılırsa 1,5 kilo limonu sanki elma yiyor gibi hiç zorlanmadan yiyebilirsiniz!
Şimdilerde yurtdışında tadım etkinliklerinde hapları kullanılarak lezzet arttırıcı özelliğinden de yararlanılıyor.
İlk kayıtlarına, kaşiflerin 1700’lü yıllarda Afrika’ya yaptıkları seyahatlerin notlarından ulaşılan Mucize Meyvesi, Türkiye’de hala bilinmese de 1970’lerde Amerika’da ev kullanımı için yaygın bir şekilde yetiştirilmeye başlanmış. Gana, Porto Riko, Tayvan ve Amerika üretimin büyük bir bölümünü üstleniyor.
BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ
Bu yazı daha önce kişi tarafından okundu.
Yorum Gönder