0
Fotoğrafçı: PAUL BUXTON 
Kedigillerin en etkileyici türlerinden bir hiç şüphesiz kaplanlardır. Kaplanlar, jaguar, aslan, leopar ve kaplandan oluşan ve büyük kediler olarak sınıfında en büyüğüdür.

Kaplanlar tümüyle etçildir. Yani sadece hayvan eti ile beslenebilirler.
Kaplanlar genel olarak yalnız başlarına gezerler ve bölgeci hayvanlardır. Kendi bölgelerini korurlar ve bölgelerine giren diğer kaplanlara, yırtıcılara ve insanlara karşı oldukça agresif olabilirler.

Modern kaplan türlerinin dokuzunun soyu tükenmiştir. Kalan altı tür de tehlike altındadır. Kaplanların soyunun tükenmesinin ana nedenleri doğal alanların yok edilmesi, bölünmesi ve avlanmadır. Hayatta kalan kaplan türleri şunlardır: Bengal, Endonezya, Malay, Sumatra, Güney Çin ve Sibirya kaplanlarıdır.

En büyük kaplan türü Sibirya kaplanıdır. Sayısı en fazla olan da Bengal kaplanı.

Büyük kediler için de sadece jaguar ve kaplan güçlü yüzücülerdir. Hatta kaplanlar su birikintilerinde, göllerde, nehirlerde yıkanırlar. Sıcak günlerde serinleme için suya girerler. Kaplanlar çok iyi yüzücüdürler, avlarını suda taşıyabilirler.

Fotoğrafçı: kendra cowden
Kaplanlarda melezleme çalışmaları, 19. yüzyılda hayvanat bahçelerinin ziyaretçi çekmek için değişik görünümler elde etmeye çalışmasıyla başlamıştır. Bu amaçla aslan - kaplan melezleri yaratılmıştır.

Diğer büyük kediler gibi kaplanların kulaklarının arkasında beyaz lekeler bulunur. Bu lekeler iletişim için kullanılır. Lekelerin konumu diğer kaplanlara öfke, ilgi, merak vb. durumların anlatılması için kullanılır.

Kaplanlar da albino sendromuna rastlanmaktadır. Doğada çok nadir de olsa da güzel bir görünüm elde edildiği için hayvanat bahçelerinde albino kaplan üreme çalışmaları sıkça yapılmaktadır.

Kaplanlar yılda bir kez çiftleşir ve çiftleşme mevsimi Nisan - Kasım arasıdır. 16 hafta süren gebelikten sonra anne kaplan 3 ila 4 tane birer kiloluk yavrular doğurur.

Anne kaplanlar yavrulara tek başlarına bakarlar ve erişimi zor yerlerde saklarlar.

Kaplanlar dünyanın pek çok yerinde bayraklarda, armalar da ve logolarda kullanılır. Takım maskotu olarak da kaplanlar oldukça popülerdir.

Kaplanların bölgelerinin boyutları avlayabilecekleri hayvanların bolluğuyla doğrudan ilişkilidir. Dişi kaplanların bölgeleri ortalama 20 kilometrekaredir. Erkek kaplanlarınki ise 60 - 100 kilometrekare kadar olabilir.

En fazla kaplan nüfusu Hindistan'dadır. Dünya'daki 3500 kaplanın 1400'ü Hindistan'da bulunmaktadır.

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top