0

Alpaka (Vicugna pacos), devegiller (Camelidae) familyasından ağırlıklı olarak yünleri için beslenen, Güney Amerika'nın And Dağları'nda yaygın evcilleştirilmiş bir deve türü. Kökeninin guanakolardan mı yoksa vikunyalardan mı geldiği ya da kendine özgü bir cins mi olduğu ya da her iki türün bir melezi olup olmadığı tartışma konusudur., devegiller (Camelidae) familyasından ağırlıklı olarak yünleri için beslenen, Güney Amerika'nın And Dağları'nda yaygın evcilleştirilmiş bir deve türü. Kökeninin guanakolardan mı yoksa vikunyalardan mı geldiği ya da kendine özgü bir cins mi olduğu ya da her iki türün bir melezi olup olmadığı tartışma konusudur.


Özellikleri
Tüm deve türlerinde olduğu gibi alpakalar da görece uzun vücuda sahip olup, ince bacaklar, uzun ve ince boyun, küçük bir kafa karakteristik özellikleridir. Bütün Yeni Dünya develeri gibi hörgücü bulunmaz. Lamalardan biraz daha küçük olmakla birlikte 55 ile 65 kg ağırlıklarıyla onlardan belirgin şekilde daha hafiftirler. Renk, genelde tek renkli kahverengi, siyah ya da mavi-gri olup, ender olarak lekelidir. Dikkat çekici olan, 50 cm'ye kadar ulaşabilen uzun tüylerdir.

Yaşam şekli
Alpakalar, tüm deve türleri gibi sosyal hayvanlardır ve grup içinde rahattırlar. Bitki yiyici hayvanlar olup, neredeyse sadece otlarla beslenirler. Tüm develer gibi sindirimde onlara yardımcı olan çok odalı mideye sahiptirler.

Hamilelikleri 240 ile 345 gün arasında değişir ve dişi, Güney Amerika'da Cria adı verilen yavru dünyaya getirir. Bu yavru yaklaşık altı ile sekiz aya kadar emzirilir ve 12 ile 24 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşır.

Tarihçe
Alpakaların evcilleştirilmesi lamalar gibi yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarına uzanır. Lama, Güney Amerika'da yük hayvanı olarak hizmet ederken, alpakalar yünleri için üretilmişlerdir. Alpaka mantosu İnka kültüründe bir refah işareti olarak kabul edilmiş, İnkaların ileri gelenleri, büyük alpaka sürülerini güçlerinin bir gösterisi olarak kabul etmişlerdir. Bu durum Peru'nun İspanyollar tarafından fethedilmesiyle değişir. İşgalciler, beraberinde koyunları getirir ve yerel evcil hayvanların incelenmesine ilgi göstermezler. Böylelikle alpakalar neredeyse nesli tükenen bir hayvan olarak fakir kızılderi halkının hayvanı haline gelir.

Bugün Avrupa'da alpakaların önemi sürekli artmaktadır. Örneğin Almanya, ülkedeki alpaka lifleri gereken kaliteye ulaşmadığından bu hayvanları ithal etmektedir. Şu an sadece Almanya'da 2000 alpaka bulunmaktadır.


Properties
As with all types of alpaca and camel it has a relatively long in the body, thin legs, long and thin neck, a small head characteristics. Like all New World camels hump is not available. 55 to 65 kg lighter than the obvious way they are is a bit smaller than the llama. Color, usually monochromatic brown, black or blue-gray is, is rarely spotted. What is striking is the long hair that can reach up to 50 cm.

Lifestyle
Alpaca's are all social animals like camels and groups of species are comfortable. The plant-eating animals are fed almost exclusively grass. Which helps them in digestion, like all camels have much room stomach.

Vary from 240 to 345 days of pregnancy and female brings Crime called the offspring born in South America. These puppies are breastfed until about six to eight months and reach sexual maturity between 12 and 24 months.

History
Domestication of the llama and alpaca as ca. It extends to 3000 years. Lamar, while serving as pack animals in South America, alpaca wool are produced for. Alpaca coats has been considered a sign of prosperity in the Inca culture, the elders of the Incas, have agreed to the largest alpaca herd as a show of force. This situation changed with the conquest by the Spanish in Peru. Invaders brings sheep together and show no interest in the study of local pets. Thus alpaca poor Kızıldere almost as an animal becomes extinct animal population.

Today the importance of alpaca Europe is constantly increasing. For example, Germany has to import these animals that need access to quality alpaca fiber in the country. Currently there are only 2000 alpaca in Germany.

Kaynak: vikipedi

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top