Tarihi Milat’tan önce 6000’li yıllara kadar uzanan bir şehir Efes, yani tam 8000 yıllık bir geçmişe sahip. Bu 8000 yıllık tarihinde ise sürekli olarak hareketli bir yaşama ev sahipliği yapan şehir için gezi turunuzda oldukça fazla detay olacak. Bu yüzden bir rehber eşliğinde gitmiyorsanız girişte satılan rehberlerden bir tanesini mutlaka edinin.
Bugün geride kalan kalıntılar bir çoğu Roma dönemi eserleri olsa da şehrin ilk ev sahiplerinden hiçbir şey kalmamış değil. Bu yönüyle tarihin ilk zamanlarına açılan büyülü bir kapı. Aynı zamanda yılda 1.5 milyondan fazla kişinin ziyaret etmesi ile ülkemizin en önemli turizm kaynaklarından birisi.
Efes Antik Kenti Hakkında Bilgi
Kentin her köşesinde ayrı bir detay söz konusu ama biz çok ama çok kısa bir özet yazacak olursak;
Büyük Tiyatro: Dünya’nın en büyük Açıkhava tiyatrosu. Sanat gösterilerine, gladyatör dövüşlerine ve daha bir çok şeye şahitlik etmiş muazzam yapı.
Hadrian Tapınağı : İmparator Hadrianus için inşa edilmiş tapınak.
Celcus Kütüphanesi : Antik kentin sembolü olmuş önemli detaylardan birisi. Tarihi neredeyse 2000 yıl öncesine kadar uzanıyor.
Kuretler Caddesi : Hamamlar ve tuvaletlerin bulunduğu, bir nevi halkın kaynaşma alanı.
Aşk Evi : Belki de Dünya’nın ilk genel evlerinden birisi.
Liman Caddesi : Şehrin en uzun caddesi. Etrafı oldukça ilgi çekici eserlerle çevrili.
Agora : Ticaret merkezi.
Yamaç Evler : O dönem insanlarının özel yaşam alanları.
Ve her bir noktada onlarca, belki de yüzlerce farklı hikaye ve detay.
FOTO GALERİ
Efes Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir ?
İzmir merkeze yaklaşık bir saat, Selçuk’a ise 5 dakikalık mesafedeki Efes için en kolay ulaşım yolu şahsi aracınız olacaktır. Öncelikle İzmir-Aydın Otobanı’ndan Selçuk’a varıyoruz. Buradan da Kuşadası’na doğru devam ettiğimizde karşımıza zaten Efes tabelaları gelmeye başlayacaktır. 5-10 dakika gibi kısa bir yolculuğun ardından antik kente ulaşmak mümkün.
Otobüs ile gelmek isterseniz de İzmir Otogar’dan Selçuk’a hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra buradan sürekli Efes’e giden minibüslerle kısa bir yolculuk yapmanız gerek. Ayrıca Kuşadası’ndan gelen minibüslerle de buraya ulaşım mümkün.
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2015
Antik kente girişler 30 TL ancak bu ücret yamaç evler kısmını içerisine almıyor. Yamaç Evleri’ni de gezmek isterseniz ekstradan bir 15 TL daha vermeniz gerekecek. Müze Kart’ı olanlar antik kenti ücretsiz olarak gezebilirler ancak yine Yamaç Evleri için ücret ödemek durumundalar.
Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Günleri
Antik kent haftanın her günü ziyarete açık. Sabahın serinliğinden istifade edip ziyaret etmek isteyenler 8:30’dan sonra içeriye giriş yapabilirler. Yaz aylarında ziyaret 19:00’a kadar sürebiliyor ancak kışın saat 17:00’ye alınıyor kapanış. Kenti tam anlamıyla gezebilmek için zaten yeteri kadar vakit ayırmanız gerektiği düşünülürse zaten bu saatlere kalmamak akıllıca olacaktır.
Efes Antik Kenti İletişim Bilgileri
Efes Antik Kenti Adres : Efes Örenyeri, Selçuk/İzmir
Efes Antik Kenti Telefon : (0232) 483 51 17
BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ
Bu yazı daha önce kişi tarafından okundu.
Yorum Gönder