İşte Türkiye'nin ilk mağara akrebi
Dim Mağarası'nda bulunan ''Iurus Kadleci", Türkiye'de tespit edilen ilk mağara akrebi türü...
Farklı ve zengin ekosisteme sahip olması nedeniyle değişik ve çok nadir canlı türlerine ev sahipliği yapan Antalya'nın Alanya ilçesinde, Türkiye'nin ilk mağara akrebi olan yeni bir akrep türüyle 3 örümcek türü bulunduğu bildirildi.
Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden akrep uzmanı Ersen Aydın Yağmur'un da yer aldığı uluslararası ekip tarafından Dim Mağarası'ndaki çalışmalarda, Türkiye'nin ilk mağara akrebinin bulunduğunu söyledi.
''Iurus Kadleci'' adı verilen akrebin, Ortadoğu ve Güney Doğu Asya'da yaşayan diğer mağara akrepleri gibi kör olmadığına işaret eden Kunt, ''Iurus kadleci türü, Türkiye'de varlığı bilinen Iurus cinsine ait diğer üç türden ince uzun yapısı, uzun yapılı parmakları ve kırmızımsı kahverengi renkleri sayesinde rahatlıkla ayırt edilebilir.
Iurus cinsine bağlı diğer türler gibi bu türün de zehir etkisi, ülkemizin doğu ve güney doğu bölgelerinde yaşayan diğer akrep türlerine ve Akdeniz bölgesinde Sarı Akrep adıyla tanınan Mesobuthus gibbosus türüne kıyasla oldukça düşüktür'' dedi.
Lurus kadleci, Iuridae familyasından tehlikesiz bir akrep türüdür.
Türkiye'deki diğer Iurus popülasyonları gibi önceleri tek türde (Iurus asiaticus) toplanırken František Kovařík ve arkadaşlarınca 2010 yılında yayımlanan revizyon çalışmasıyla ayrı ve yeni bir tür olduğu tescil edildi.
Morfoloji
Büyük boya uzanan orta boy akrepler olup 90 mm uzunluğundadır. Tarak dişleri, erkeklerde 10 - 12 (11.17), dişilerde 10 - 11 (10.28). Karapaks, mesosoma, metasoma, telson, pedipalp femuru ve patella kırmızımsı kahverengi; bacaklar hafif parlak; chela çok koyu, karina koyu griden siyaha kadar; karinalar arası bölge koyu kırmızıdır.
Yayılımı
Türkiye'nin endemik türlerinden olup Antalya ile Mersin illerinde yayılım gösterir.[1]
Tehlikesi
Tıbbi önemi olmayan bir türdür. Az zehirli akrepler grubundan olup halk sağlığını tehdit etmez.
Adlandırma
Örneklerin Türkiye'den toplanmasına yardımcı olan Çek kın kanatlı böcek uzmanı Stanislav Kadlec'in (27.12.1948 – 31.12.2008) adına ithaf edilmiştir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Iurus_kadleci
BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ
Bu yazı daha önce kişi tarafından okundu.
Hocam merhabalar,
YanıtlaSilEvimde surekli cikan bir akrep turu var. Zehirli olup olmadigini ogrenmek istiyorum. Eger turleri fotograftan ayirt edebiliyorsaniz lutfen mertturaan@gmail.com adresine mail atin fotolari atayim. Gunlerdir arastirdim ama kendim ayirt edemedim.
Saygilar
Dostum oncelikle şunu bilin zehirsiz hix bir akrep türü yoktur bu zaten bu canlıların doğasına aykırı bir bir durumdur ki beslenmeleri ve savunma mekanizmalari zehir uzerinedir (pedipalp) ile birlikte fakat sunu diye bilirsin tibbi acidan tehlikelimi buda türe göre değişir
YanıtlaSil