0

Sarıcılı, çalı formlarında yaprak döken ve her dem yeşil olmak üzere 200′e yakın türü bulunur. Hızlı büyüme özelliği sayesinde çok kolay yetiştirilir. Yaz başında açan beyaz sarı çiçekleri vardır. 

Hanımeli, Caprifoliaceae familyasına ait, çalı grubundan bir bitkidir.Avrupa ve Kuzey Amerika'da 20şer türü vardır. Ençok bilinen türleri Lonicera periclymenum (Avrupa Hanımelisi), Lonicera japonica (Japon Hanımelisi, Beyaz Hanımeli) and Lonicera sempervirens (Mercan Hanımelisi, Trompet Hanımelisi) dir.Yapraklar karşılıklı, basit oval ve 1-10cm uzunlukta çoğunlukla dökülen olmakla beraber sürekli olanlarıda bulunur.

İlk rüzgarla, etrafa yayılan güzel bir kokusu vardır. İstedikleri çok fazla değildir ve kanaatkardır. Güneş sever, yarı gölgede de mutlu olur. Çelik ya da tohum yoluyla üretim yapılır. Geçirgen bahçe toprağında yetişir. Sonbahar ya da ilkbahar dönem başında budama yapılmalıdır.

Hanımeli Çiçeğinin Faydaları

  • İdrar söktürür.
  • Karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
  • Müzmin bronşitte rahatlık sağlar.
  • Nefes darlığını giderir.
  • Öksürüğü keser.
  • Nikriste de kullanılır.

Hanımeli Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Hanımeli çiçeğinin çiçekleri, yaprakları ve kabukları kullanılır. Haşlaması gargarası ve çayı kullanılır. Hanımeli çayı bronşit ve nefes darlığına iyi gelir ve iyileşme süresini kısaltmış olur. Kurumuş yaprakları, çiçekleri ve kabukları haşlanıp düzenli olarak içildiği taktirde öksürüğe, böbrek şişmesine, mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa iyi gelir.

Hanımeli Çiçeğinin Zararları?

Hanımeli bitkisinin bazı türlerinin zehirli olduğu bilinmektedir, bundan başka zararı yoktur. Doğal ve şifa kaynağı bir bitkidir.

KAYNAK: blogcu

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top