0

Ağlayan Gelin Çiçeği Fritillaria imperialis


Ağlayan gelin çiçeği lalenin ters açmış haline benzer ve halk arasında ismi “ters lale” olarak da geçer. Karasal ilkime sahip bölgelerde (İç Anadolu) doğal olarak dağda, bayırda yetişen bu bitki oldukça hoş bir görüntüye sahiptir. Kışın soğukta yaprakları donup, ilk baharda yeniden canlanmaktadır. Çok nadir de olsa sarı renkte çiçek açan ağlayan gelin genellikle turuncu ve kırmızı renge sahip çiçeklere ve yeşilin en güzel tonlarında yapraklara sahiptir.

Çiftlik gübresi isteyen ağlayan gelin zengin bahçe toprağına ekilmelidir. Çiçeğin soğan kısmı ve gövdesi soğuktan etkilenmediği için herhangi bir önlem almanıza gerek kalmaz. Eğer ki bu çiçeği balkonda yetiştirmek isterseniz balkonun açık durması gerekir. Camekan ile kapatılmış balkonlarda sıcak ortam oluşacağından dolayı ağlayan gelinin soğanı çürüyecektir.

Fritillaria imperialis veya Ters lale,genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türü.

Türkiye'de doğal bir şekilde Erzurum,Adıyaman ve Hakkari'de yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalarda yetişir. Çok soğuklarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler.

Türkiye'de ağlayan gelin olarak da adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.

Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.

Bakım
Fritillaria imperialis, çiçeklenmeye başladıktan sonra gübreleme yapılır. Genellikle on ile onbeş gün arayla bitkiye sıvı gübre verilebilir. Gübreleme çiçeklerin daha canlı durmasını sağlar. Dikimi Sonbahar mevsiminde yapılır. Dikim yapılacak toprağa torf ve gübre dikimden yaklaşık olarak 10 gün önce eklenerek havalandırılmalıdır. Soğan olarak dikilen bu bitki, Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında çiçek açar.

Kaynak: vikipedi

BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ

Bu yazı daha önce counter kişi tarafından okundu.

Yorum Gönder

 
Top