Ağaçkakan özellikleri, türleri, sesi, yaşam alanları, beslenme şekli hakkında bilgi ve ağaçkakan resimleri ile videoları yer alıyor.
Genel Özellikleri
Gagası oldukça sivri olan, ayakları ise dört parmaklı olan ağaçkakan, keskin tırnakları sebebi ile ağaçlara oldukça iyi ve sağlam tutunabilirler. Ayrıca ağaçkakanlar oldukça ürkektirler. Bu kuş türü yuvasını ağaçların gövdesine yapmaktadır. Üreme zamanlarında diğer cinslerini ağaçlara gagaları ile vurdukları ses ile çağırırlar. Ağaçkakanlar, ağaç kabuklarını sivri ve güçlü gagaları ile deldikleri için bu ismi almıştırlar. Ağaç üzerinde kısa ve ani sıçramalar yaparak, hızlı hareket etmektedirler. Onları ürküttüğünüzde de oldukça hızlı bir şekilde bölgeden uzaklaşırlar. Kuş türleri arasında farklı bir özelliği olan ağaçkakan, bu özellikleri ile ilgi odağı olmayı başarmıştır.
Yaşam Şekli
Ağaçkakanlar, ağaçların kabuklarını gagaları ile delerek kabuğun içinden çıkan böcekler ile beslenip yuvasını da bu şekilde yapmaktadır. Kafatasları son derece güçlü olan ağaçkakanlar, ağaç kabuğunu delerken yaşadıkları sarsıntına beyinleri bu sayede zarar görmemektedir. Kabuğa vurdukça çıkan seste tırtıl veya böceklerin yerlerini tespit etmekte olan ağaçkakan, kabuk altında ki böceklerin yerlerini tespit etme özellikleri ile diğer kuşlardan çok farklı bir yaşantısı olduğunu görebilmekteyiz. Ayrıca üreme dönemlerinde bu şekilde diğer cinslerini de yanına çağıran ağaçkakan dişileri 2 – 3 yumurta çıkartabilmektedirler. Eş olan iki ağaçkakan bu yumurtaların üzerinde sırasıyla kuluçkaya yatarlar ve 17 gün gibi kısa bir süre kuluçka zamanlarıdır. Yumurtalarla da çoğunlukla erkek ağaçkakan kuşu ilgilenmektedir.
Ağaçkakan Türleri
Farklı renklerde, türlerde ağaçkakan türleri elbette ki bulunmaktadır. Bunlar çizgili ağaçkakan, küçük sarı boyun ağaçkakan, büyük sarı boyun ağaçkakan, kızıl kanatlı ağaçkakan, çizgili göğüslü ağaçkakan, küçük yeşil ağaçkakan, Levaillant ağaçkakan, kara başlı ağaçkakan, pul karınlı ağaçkakan, kızıl taçlı ağaçkakan, Japon ağaçkakan, yeşil ağaçkakan, örgülü ağaçkakan, çizgili boğazlı ağaçkakan ve kareli göğüslü ağaçkakan. Oldukça fazla ağaçkakan türü olduğunu isimlerinden de anlıyoruz. Madagaskar, Okyanusya ve Avustralya gibi bölgeler dışında dünyanın diğer bölgelerinde rastlayabilmeniz mümkündür.
Beslenme Şekli
Belirttiğimiz gibi ağaç kabuklarının altında olan tırtıl, böcek ve kurtçukları yiyerek beslenmektedir. Bu şekilde beslendikleri için çiftçiler, ağaçların kurumasına sebebiyet vermeleri sebebi ile ağaçkakan kuşlarını kovarlar. Ağaçkakan sadece böcek ve kurtçuk gibi canlılarla değil ayrıca ceviz, badem ve iri taneli yemişleri de yiyerek beslenmektedir.
Sert kabuklu olması onun için sorun değildir, o kabukları da kırıp içinde ki besini çıkartıp yiyebilmektedir. Bu şekilde beslenerek hayatta kalan ağaçkakan, diğer kuş türleri gibi beslenme şekline sahip olmayıp oldukça farklı bir tarz işe beslenmesini sağlamaktadır.
AĞAÇKAKAN RESİM GALERİ
BU YAZIMIZ KAÇ DEFA OKUNDUĞUNU BAKABİLRSİNİZ
Bu yazı daha önce kişi tarafından okundu.
Yorum Gönder